lauantai 24. elokuuta 2013

Pakkasetko pelottaa


Tollot lenkillä

AGILITY
Maanantai-iltana Oma kävi jälleen toisella ohjaajalla lainassa möllikisoissa. Ekalta radalta 10vp, aikaa en muista. Toisella radalla 0vp ja aikakin taisi olla ainakin -20s. Hienoa Laura ja Oma! Koska pääsin itse vasta hakemaan pirtsakan shetlantilaisen hyppyvuorojen jälkeen, annan paikallaolijoiden kuvaaman videon kertoa kaiken oleellisen:HAKU
Tiistaina Hakunilassa kolme näkölähtöä, maalimiehet päästettiin pakoon keskilinjalta ja ohjeissa oli "piiloutukaa hyvin". Koska itse harjoitus oli helpompi motivointitreeni, keskityttiin Vean kanssa hallintaan. Keskilinjalle saavuttiin vetämättä ja siirtymiset tehtiin koira irti, ei erityistä hetsaamista.
Ensimmäisen maalimiehen kohdalla kierrokset meinasivat nousta laulusointuihin asti, mutta huomautuksesta hiljeni ja alkoi katsoa minne se ukko oikein juoksikaan. Maalimies oikealla etukulmassa, n. 50m. Hirveellä ryskeellä lähti, juoksi kuulemma piilon ohi, otti hajun ja haisteli hienosti luokse. Rullan palautus ja näyttö tosi hienoja.
Toinen maalimies lähti vasempaan etukulmaan. Tämäkin n. 50m ja hyvä piilo kuusenoksien suojassa. Tällä kertaa Vea katsoi tarkkaan heti maalimiehen lähtöä, juoksi kuitenkin vähän oikealle piilosta ja joutui hakemaan. Nenänkäyttö sai tässäkin kehuja, palautuskin hyvä. Näytöllä lähti omia jälkiään pitkin ja johdatti ensin oikealle, josta vasta koukkasi vasempaan. Tehnyt aiemmin samaa.
Kolmas maalimies oli M, jonka perään Vea olisi myös tahtonut vähän laulaa. Malttoi odottaa sanomisen jälkeen. Matkaa n.60m, maalimiehen löysi nopeasti. Palautuksessa oli kuitenkin tutun maalimiehen kanssa ongelmia. Vea koetti antaa rullaa maalimiehelle, lähti sitten palauttamaan, mutta palasi taas maalimiehelle. Kun ei saanut reaktiota lähti lopulta tuomaan rullaa minulle. Vähän epävarmuutta nähtävissä, sylkäisi rullan vanhaan tapaan parin metrin päähän ja tarvitsi lisäkäskyn tuomiseen. Tällä kertaa vain lyhyt leikkipalkka, jonka jälkeen namipalkkaa suht. rauhallisesti ja kehujen kera. Reipastui, näytti hyvin.

Treenien jälkeen kouluttaja haukutti hieman Nikaa, joka tietenkin oli soopelin mielestä parempaa kuin sata jänistä. Melkein alkaa jo mietityttää saiskohan aikaiseksi viiden sheltin BH-tiimin ja pystyiskö Nika kuitenkin hyppäämään metrin esteen kahden kilon kapulan kanssa (ei se pysty). Ehkä on parempi etteivät sheltit pääse PK-oikeudet vaativiin kisoihin, ne kun ovat sellaisia tehopakkauksia, että luultavasti alkaisivat kohta hakata muita rotuja hausta suojeluun!

Kyllä tämä 6,5kg varmasti yhden PK-kokeen tottiksen suorittaisi!

TOKO
Keskiviikkona tokoharjoitusta. Aloitettiin paikkamakuulla ilman alkuvirittelyä, 2min, jossa olin 20m päässä selin Veaan. Mölisi jotain, äkäisin ja oli hiljaa. Vieressä koira nousi, olisikohan ottanut siitä häiriön. Ilman välipalkkaa suoran paikkaistumiseen, joka pidettiin kuitenkin lyhyenä. Tämä ok, ei kitissyt enää. Palkka tuli seuraamisen kautta, josta löytyikin melkoista draivia tyhmän paikallaanmöllöttämisen jälkeen.
Seuruutuksessa oikealle kääntymiset mahtavasti parempia, oikein sukelsi mukaan. Vasemmalle puolestaan nyt sitten huononi vähän, joku tahtirikko ja koira eksyi. Otettiin erikseen hinkattuina pallopalkalla ja parani huomattavasti. Edelleen saisin kiinnittää huomiota, että katson eteenpäin enkä koiraa.
Liikkeestä istuminen tehtiin kahdella koiralla samaan aikaan, Vealla tuplakäsky. Uusittiin ja otin selvemmän vartaloavun, jolloin parempi. Näitä hinkkailinkin sitten muun tunnin ajan liikkeiden välissä, Vea ei jätöissä meinaisi jaksaa kuunnella mitä sanon, vaan heittää vaan jonkun asennon (usein maahanmeno, joka onkin varmin). Naksun kanssa alkoivat löytyä istumiset ja seisomiset jälleen. Liikkeestä maahanmeno hyvä.
Nouto alkaa näyttää tosi kivalta! Kerran melkein kokonaisena liikkeenä ilman loppuasentoa ja kerran hetsaten kapulalla ilman sivulla istumista, molemmat vauhdikkaita ja hyvä palautus.
Hypyssä koiralla tuli joku aivopieru ja unohti miten hypätään... Otin pari kertaa ilman pysäytystä niin, että sai vaan hypätä esteen takana olevalle pallopalkalle, jonka jälkeen kokonainen liike ok.
Ruutu ja kaukot ok, ruudussa maahanmenokäsky n. 5m päästä, ei etene. Kaukoissa maahan-istu yhä vaikeampi, joskus toimii, joskus ei.
"Uutena" liikkeenä otettiin eteenlähetystä, jossa otin hihnan ja käytiin nakkaamassa pallo maahan toiseen päähän kenttää. Potkin palloa eteenpäin innostaen koiraa, mutta päästämättä sitä palkan luo, jonka jälkeen lähdettiin kävelemään toiseen päähän. Puolessa välissä kenttää pieni muistutusinnostus siitä, että pallo tosiaan odottelee siellä. Uudestaan poispäin, sivulle ja lähetys ("mene"). Ennen palkkaa vapautus ja palloleikkejä, meni kuin tykki!

Vea itseopiskelee
Kaksi viikkoa klinikkaeläintenhoitajaksi kouluttautumista on nyt purkissa. Ensimmäinen viikko oli täynnä perehdytystä, sekä opiskeluun ja varsinaiseen työhön tutustumista. Tällä viikolla olemme tutustuneet röntgeniin ja laboratorioon teoriassa ja hieman käytännössäkin (pissanäytteen kuskaaminen bussissa oli kummalla tavalla huvittavaa). Huomasin mikroskoopin käytön vaikeutuneen sitä myötä kun näköni on huonontunut, mutta onneksi homma helpottui harjoittelun myötä. Epävirallisissa tutkimuksissa voin varmistaa, että Nika on pissanäytteen osalta terve! Tunnilla oli myös urheita "koe-eläimiä", jotka pääsivät luovuttamaan verta harjoituksiimme.
Keskiviikkona luennoitiin koirien käyttäytymisestä, hyvä ja informatiivinen luento. Asiat olivat ns. perusjuttuja pelosta ja aggressiosta, mutta niihin päästiin syventymään monien esimerkkien ja pohdintojen kautta. Jos ei muuta, olen ainakin kerännyt itselleni lähdeluetteloista valtavan määrän kirjallisuutta, joka on pakko saada (hei joulupukki?). Torstain anatomian luennolla puolestaan erittäin kiinnostavia olivat minulle vähemmän tutut eläimet: kissat, jyrsijät ja kanit.

Joskus on vaan hölmöiltävä

Koska syksy alkaa uhkaavasti lähestyä, olen miettinyt alustavasti talven treeniohjelmaa. Agilityssä olisi kiva edetä Oman kanssa, joten voi olla, että osallistumme johonkin ohjattuun ryhmään. Tästä voisi sitten olla apua myös itsenäisiin agilitytreeneihin, jotka luultavasti pidämme myös kalenterissa. Myöhemmin syksyn edetessä haku jää luultavasti talvitauolle, jatkamme itsenäisesti sitä mitä voimme, mutta monen tunnin treenit paukkupakkasilla eivät välttämättä suttaannu. Tottis/toko luonnollisesti jatkuu jossain muodossa ja hyvä niin, Vean kanssa kun toivottavasti pääsisimme viimeistään ensi keväänä tekemään sitten debyyttejämme (BH ja/tai toko-ALO, katsotaan nyt).
Nikalle on taas luvassa ohjelmaa, sillä syksyllä tungemme mitä luultavimmin jälleen lampaita paimentamaan. Tätä hommaa olen itse odottanut kuin kuuta nousevaa ja nyt kun löysimme vähän paremmin hollilla olevan lampolan, ei meitä estä enää mikään. Näiden hommien lisäksi voikin alkaa jo odotella lunta, sillä sen myötä mukaan tulevat valjakkotreenit. Kesä ei ole ohi, mutta sen päivät alkavat olla luetut, onneksi harrastettavaa löytyy joka vuodenajalle!

Viime vuoden valjakkotreenejä! Kuva c Laura Niska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti